Chemische SPF vs fysische spf

Geplaatst op: 13-06-2023

Een goede SPF is onmisbaar voor iedereen! Maar welke SPF is geschikt voor jouw huid?

Bij Skin Plus hebben we verschillende soorten SPF in ons assortiment, waaronder speciale varianten voor de huid met acne of een rijpere huid. Het is belangrijk om een SPF te kiezen die bij jouw huid past, zodat je huid niet verstopt raakt of geïrriteerd raakt door de SPF die je gebruikt.

Maar welke SPF is geschikt voor jouw huid en waarom is het belangrijk om een SPF te gebruiken?

Een SPF beschermt de huid tegen de schadelijke invloeden van UV-straling van de zon. Deze straling kan schade aanbrengen aan de huid. Er is een verschil tussen UV-A en UV-B straling. De effecten van te veel UV-B straling zijn direct zichtbaar doordat de huid rood wordt. Een hoge dosis UV-A straling kan echter onopgemerkt blijven, zonder zichtbare waarschuwing in de vorm van roodheid of verbranding. Maar in de tussentijd kan er wel schade ontstaan, wat leidt tot vroegtijdige tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken, rimpels, verslapping en droogheid. Bovendien kan UV-straling schade aan het DNA veroorzaken en uiteindelijk het risico op huidkanker verhogen.

Het is daarom belangrijk om je huid goed te beschermen tegen zowel UV-A als UV-B straling, zelfs op bewolkte of regenachtige dagen. Het dagelijks aanbrengen van een SPF is dus essentieel.

Maar welke SPF moet je kiezen op basis van je huidtype?

Er zijn verschillende soorten SPF beschikbaar, waaronder poedervorm, crèmevorm en vloeibare vorm. Ze beschermen allemaal je huid. Als je een acne gevoelige huid hebt, is het belangrijk om een SPF te kiezen die je huid niet verstopt en niet te vet is. In dat geval zijn een SPF in poedervorm of een vloeibare variant geschikt. Als je last hebt van pigmentvlekken of zonschade, is het goed om te kijken naar een SPF die extra ingrediënten bevat, zoals antioxidanten, om de schade van de zon te beperken. Voor een zeer gevoelige huid is het raadzaam om te kijken naar de filters die een SPF bevat. In dit geval is het beter om een fysische/minerale filter te kiezen, omdat deze niet in de huid trekt, maar een laagje op de huid legt om je huid te beschermen zonder irritatie te veroorzaken.

Wij raden aan om een SPF in vloeibare of crèmevorm over je dagelijkse huidverzorging aan te brengen en altijd een SPF in poedervorm in je tas te hebben. Zo kun je onderweg altijd je SPF gebruiken om je te beschermen, zonder dat je huid vettig wordt door de verschillende lagen producten die je aanbrengt. Een SPF in poedervorm kan ook handig zijn om je huid mat te houden.

Heb je vragen over welke SPF het beste bij jouw huid past? Stuur ons dan gerust een berichtje!