Help ik heb acne!

Geplaatst op: 07-11-2021

Als je last hebt van acne is dat super vervelend. Naast dat de onzuiverheden vaak pijnlijk zijn kun je je er ook heel onzeker door voelen. Zelf heb ik ook veel last van acne gehad. Ik leerde dat ik door het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten, behandelingen en gezonde voeding mijn huid heel erg kon verbeteren. En nu help ik andere ook naar een gezonde huid toe!  

Maar hoe ontstaat acne nu precies?

Acne ontstaat als er in een talgklier te veel talg aanwezig is. In jouw talgklier zitten namelijk veel bacteriën. Onder andere de propionibacterium acnes bacterie die leeft van talg. Als er te veel talg in de talgklier zit zal deze bacterie zich blijven vermeerderen. Dit veroorzaakt een ontsteking. Op een gegeven moment zorgen de hoeveelheid talg, bacteriën en vetzuren in de porie er zelfs voor dat de celwand van je talgklier het begeeft en kapotscheurt. Het talg en de bacteriën slaan naar binnen (je huid in) waardoor bacteriën worden verspreid en meer acne ontstaat. 

Wat kun je aan acne doen?

Om acne aan te kunnen pakken is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van jouw acne is. Acne kan namelijk verschillende oorzaken hebben, zo kan het hormonaal en kan het komen door stress of voeding eten dat niet bij je padt. Als je weet waar bij jou de oorzaak ligt dan kun je het probleem ook beter aanpakken. Wij helpen je hier bij Skin Plus graag bij!  

Acne en voeding

Om acne aan te pakken is het belangrijk om je huid ook van binnenuit te ondersteunen. Het vermijden van bepaalde voedingsstoffen speelt een belangrijke rol bij het verminderen (of ontstaan) van acne. Je hebt deze tip vast al weleens voorbij zien komen als je last hebt van acne. Maar het vermijden van zuivel kan bij acne een groot verschil maken. Zuivelproducten kunnen namelijk hormoonachtige stoffen bevatten. Deze hormonen zijn bedoeld om kleine kalfjes snel te laten groeien, maar voor jou kunnen ze een grote invloed hebben op het verhogen van je talgproductie en het ontstaan van acne. In de huid zorgen deze hormonen namelijk voor een snelle stijging van het groeihormoon IGF-1. Als dit groeihormoon uit balans raakt maakt je huid te veel huidcellen en talg aan. Als je acne wil verminderen is het stoppen met zuivel dus geen gekke stap. In plaats van dierlijke zuivel kun je wel plantaardige zuivel kiezen, zoals bijvoorbeeld havermelk. 

Naast zuivel kunnen ook suiker en enkelvoudige koolhydraten (zie zich in het lichaam gedragen als suiker) acne verergeren. Kies daarom voor gezonde maaltijden met volkoren producten en zo min mogelijk suiker.

Acne behandelingen en producten

Naast dat je je huid kan ondersteunen met de juiste voeding (aanpak van binnenuit) is het ook belangrijk om je huid te helpen van buitenaf. Dit kan je doen door de juiste producten thuis te gebruiken en regelmatig te komen voor een behandeling. Als je acne hebt ga je vaak door verschillende behandelingsfases heen. Eerst starten we met het zoeken van de oorzaak van jouw acne en deze aanpakken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een mooie peeling. Later als de ontstekingen minder zijn richten we ons meer op het herstellen van de huid en de restschade. Onder restschade vallen bijvoorbeeld pigmentvlekken en littekens die ontstaan zijn door de acne. Deze kunnen we heel mooi aanpakken met bijvoorbeeld microneedling.  

Wil je weten welke behandelingen en welke producten voor jouw huid het meest geschikt zijn? Stuur ons dan gerust een berichtje. We helpen je heel graag door het maken van een persoonlijk huidplan!