Pigment en hyperpigmentatie! 

Geplaatst op: 01-07-2025

Mijn liefde en vijand in 1! Want ik vind pigment mega interessant in hoe het werkt, maar het is ook een lange strijd om het tegen te gaan, weg te krijgen en vooral weg te houden. 

Van nature heb ik zelf al veel aanleg voor pigment, maar tijdens mijn zwangerschap in 2023 kwam er ook nog vanuit de hormonen een zwangerschapsmasker bij. Voor mij een extra motivatie om mij te verdiepen in dit onderwerp. 

Wat hoe ontstaat pigment nou en hoe kunnen we het ontstaan verminderen én wat er zit minder maken of laten verdwijnen. Om al even heel duidelijk te zijn, pigment kun je bijna niet volledig weg krijgen en is iets dat we levenslang moeten bij houden met de juiste bescherming en verzorging. Maar er zijn wel vele mogelijkheden om het pigment onder controle te houden en grotendeels te verminderen! 

Pigment ontstaat door verschillende factoren, de grootste is zonlicht, maar daarnaast spelen hormonen en warmte ook een grote rol. Onder invloed van deze factoren wordt namelijk het Melanin stimuleren hormoon (MSH) geactiveerd, welke daarna door het enzym tyrosinase de pigmentcel in de huid gaat aanzetten om meer pigment aan te maken. Melanine zijn pigmentkorrels die als een paraplu om de cel gaan liggen. Nu is pigment aan zich natuurlijk een supermooi proces, we beschermen daarmee onze cellen en DNA! Alleen wanneer er te veel pigment wordt gemaakt, of deze cel de afgifte niet aankan dan ontstaan er ongewenste opstapelingen van de pigmentkorrels, dit resulteert dan in een pigmentvlek. Het kan wel zo zijn dat wanneer de pigmentcel schade heeft opgelopen door te veel zonlicht, hij een soort chronisch meer pigment blijft aanmaken, vandaar mijn eerdere opmerking dat het soms een levenslang onderhoud vraagt. 

Wanneer we op pigment willen gaan werken dan richten we ons op de volgende 4 processen: 

  1. Het verminderen van het melanin stimuleren hormoon (MSH) en het enzym Tyrosinase. 
  1. De pigment aanmakende cel versterken (deze heeft een soort armen die te zwaar kunnen worden en daardoor overlap geven of op verkeerde plekken te veel pigment afgeven). 
  1. De overdracht van de pigmentkorrels vanaf de pigmentcel naar de cel verminderen. 
  1. Het opgestapelde pigment verminderen.  

Na heel veel trainingen en onderzoek heb ik een eigen recept gemaakt van welke ingrediënten we willen combineren om pigment zo optimaal mogelijk onder controle te krijgen, gericht op de 4 processen. 

Bescherming is hierin je nummer 1! Denk hierbij aan een goede daglicht bescherming die het hele jaar door wordt gebruikt, maar ook zeker aan een pet, hoed, zonnebril of schaduw! Als huidgekkie en fan van paarden en buitenzijn loop ik regelmatig buiten rond met 2 verschillende SPF’s en een pet, heerlijk! Nou houd ik persoonlijk ook echt niet van de volle felle zon in mijn gezicht. Bang voor te weinig vitamine D aanmaak? Dat hoeft niet, je neemt voldoende op via de handen of de ochtendzon én wist je dat Heliocare een complex heeft ontwikkeld die met de bescherming de vitamine D receptoren activeren waardoor je met de factor op dit gewoon aanmaakt, hoe mooi! :D. Door de huid goed te beschermen tegen direct zonlicht en warmte zorg ik ervoor dat er niet onnodig veel hormoon (MSH) wordt aangemaakt.  

Daarnaast vind ik niacinamide in een hoge dosering altijd heel mooi, deze helpt op pigment gebied namelijk om de overdracht van de pigmentkorrels van de pigmentcel naar de cel die beschermt moet worden te verminderen waardoor er minder opstapeling ontstaat van pigment. Het is een ingrediënt dat de huid barrière ook gaat herstellen en daarmee ook super goed inzetbaar is bij een gevoelige huid. De niacinamide moet in 4% of hoger aanwezig zijn om te kunnen werken op het pigment.   

Vitamine C is een onmisbaar ingrediënt als je wilt werken tegen pigment en veroudering. Het remt het tyrosinase, beschermt tegen oxidatieve stress en versterkt de weestand van de huid. Daarnaast zorgt het ervoor dat retinol actief kan zijn, super krachtpatsers samen! De beste vorm om pigment te verminderen is de pure vorm in L-Ascorbinezuur. 

Retinol is een krachtig ingrediënt dat op drie manieren werkt tegen pigment. Het maakt de huid gladder, waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Het remt de overdracht van pigment en het onderdrukt het enzym tyrosinase dat pigmentproductie stimuleert. Wel is het belangrijk dat je huid geschikt is voor retinol. Binnen Cosmedix bouwen we dit stapsgewijs op, net als bij peelings. Zo train je je huid op een veilige manier. 

Tranexaminezuur is een wat minder bekend, maar bijzonder effectief ingrediënt. Het werkt al aan het begin van het pigmentvormingsproces door het remmen van het MSH-hormoon. Daarmee pak je pigment echt bij de bron aan. 

Deze zorgen voor een afschilfering en kunnen de pigmentvlekken daardoor lichter maken. Let wel op, wanneer je te veel gebruikt kan je de huid barrière beschadigen en kan je hyperpigmentatie stimuleren. 

Dit zijn de meest effectieve ingrediënten, het is wel heel belangrijk dat je voor jouw huid het juiste recept hebt en je je huid hierin echt traint en opbouwt. Wil je persoonlijk advies wat past bij jouw huid, neem dan contact met ons op! 

Liefs, 

Lotte – Huidtherapeut en orthomoleculair specialist 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop