Zwangerschap en de huid

Geplaatst op: 31-08-2020

Hoera, je bent zwanger! Ik kan me voorstellen dat je, net zoals ik nu ik zwanger ben, met een aantal vragen zit. Zijn er dingen waar je op moet letten qua ingrediënten in je huidverzorging? Kun je gewoon nog naar de salon toe komen voor je favoriete behandeling? En zijn of komen er veranderingen te zien in de huid?

Het leek me leuk om hier een blog over te schrijven met tips waar je op kunt letten als je zwanger bent en hoe je je huid nu het beste kunt verzorgen.

De meeste producten kun je gewoon blijven gebruiken. Alleen producten met vitamine A, retinol of salicylzuur kun je beter even niet gebruiken tijdens jouw zwangerschap. Deze stoffen hebben namelijk de eigenschap diep in de huid door te dringen en kunnen daardoor ook in de bloedbaan terechtkomen. Normaal gesproken werken deze ingrediënten heel effectief op huidverbetering, tijdens je zwangerschap is het beter om deze even te vermijden. Als je producten van ons gebruikt zullen we ook samen kijken naar welke producten je thuis kunt blijven gebruiken en welke producten je beter even kunt laten staan.

Ook als je zwanger bent kun je met een gerust hart naar de salon toe komen. Bij Skin Plus passen we namelijk altijd onze behandelingen helemaal op jouw huid en behoefte aan. Wel kun je merken als je zwanger bent dat je huid verandert, sommige vrouwen hebben nergens last van en krijgen juist een stralende huid van de zwangerschap. Maar andere vrouwen kunnen last krijgen van onzuiverheden, een zwangerschapsmasker, spider naevi, een droge huid of jeuk, striae of linea nigra. Wat zijn deze huidproblemen precies en wat kun je eraan doen?

 1. Onzuiverheden tijdens je zwangerschap:

  Onder invloed van hormonen maakt je huid tijdens je zwangerschap meer talg aan. De één krijgt hierdoor een mooie glans op de huid, de ander krijgt last van onzuiverheden. Onzuiverheden tijdens de zwangerschap komen vooral voor tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap omdat de veranderingen in je hormoonspiegel dan het meest hevig zijn. Ik was tijdens mijn eerste trimester stiekem heel blij dat we nu met een mondkapje werken die mijn onzuiverheden verborgen ;-). Als je tijdens je zwangerschap last hebt van onzuiverheden is het belangrijk je huid goed te verzorgen met de juiste producten.

  Aangezien heftige zuren tijdens je zwangerschap niet zo’n goed idee zijn is het belangrijk milde producten te kiezen die op een zachte wijze de onzuiverheden verminderen. Wij helpen je graag met het uitzoeken van de juiste producten en behandelingen voor jouw huid tijdens je zwangerschap. 

  Mijn gouden tip: verzorg je huid direct na het eten of als je thuis komt van je werk. Ik merkte dat ik in de avond, als ik besloot naar bed te gaan, vaak al te moe was om mijn huid goed te verzorgen. Ik zag mijn huid vrij snel opknappen met deze tip!

 2. Een zwangerschapsmasker:

  Doordat je lichaam tijdens je zwangerschap meer hormonen aanmaakt, gaan je pigmentcellen meer pigment produceren. Het extra pigment kan zorgen voor donkere plekken in het gezicht en soms ook in de hals. Deze verkleuring noemen we het zwangerschapsmasker (of melasma) omdat het vooral voorkomt bij vrouwen die zwanger zijn. Tijdens je zwangerschap is het dus extra belangrijk om een goede SPF aan te brengen en zo veel mogelijk uit de zon te blijven om pigmentvlekken te voorkomen. Over het algemeen verdwijnt het zwangerschapsmasker na de bevalling, maar soms blijf je last houden van pigmentvlekken. In dat geval kunnen we na je zwangerschap met de juiste behandelingen en producten deze pigmentvlekken verminderen. 

 3. Een droge of jeukende huid:

  Tijdens je zwangerschap rekt je huid op en kan daardoor wat droger zijn dan normaal. Dit kan zorgen voor een jeukende huid. Het is vaak onschuldig maar kan wel erg vervelend zijn. Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kun je de ergste jeuk tegengaan. Je kunt hiervoor het beste een fijne, neutrale bodylotion (ongeparfumeerd) gebruiken.  

 4. Striae:

  Striae is wel een van de bekendste huidproblemen die zich voor kan doen tijdens de zwangerschap. Maar wat is striae nu precies? Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik zich op. Hierdoor kunnen onderhuidse scheuringen ontstaan. Dit wordt striae genoemd. Je opperhuid en onderhuids bindweefsel rekken te veel op en scheuren als het ware een beetje. Door je huid soepel te houden met een hydraterende crème kun je de kans op striae erkleinen, maar helemaal voorkomen kun je het helaas niet altijd.

 5. Spider Naevi:

  Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe. Bij de één blijft het bij ‘gezonde rode wangen’, maar bij de ander kunnen er hierdoor kleine rode gesprongen vaatjes in het gezicht te zien zijn. Dit noemen we spider naevi. Een spider naevi ontstaat door een plaatselijke verwijding van een bloedvaatje in de huid. De precieze oorzaak is onbekend, maar hormonen zouden een rol spelen bij het ontstaan van spider naevi. In de meeste gevallen verdwijnen deze spider naevi vanzelf na je zwangerschap. 

 6. Linea Nigra:

  Een linea nigra, beter bekend als de zwangerschapsstreep, is een donkerbuine, verticale lijn die op de buik kan verschijnen tijdens je zwangerschap. De linea nigra loopt vaak van het schaambeen tot de navel. Dit is niet altijd het geval; soms loopt deze nog een flink stuk door naar boven. Bij de meeste vrouwen is de streep bruin van kleur en ongeveer een centimeter breed. De streep kan totaal geen kwaad en is het gevolg van extra pigmentcellen die aangemaakt worden onder invloed van zwangerschapshormonen. Deze zelfde hormonen zijn ook vaak verantwoordelijk voor het donkerder kleuren van de tepelhuid. Normaal gesproken verdwijnen beide verkleuringen vanzelf waar na de bevallingen kraamperiode.