Wat te doen bij vroegtijdige huidveroudering

Dat UV straling een belangrijke veroorzaker van huidveroudering is, is bekend. Maar er zit veel meer achter! Deze 3 biochemische processen zijn de belangrijkste veroorzakers van huidveroudering:

  • Vrije radicalen (ros)
    Door interne en externe factoren, zoals roken, stress en blootstelling aan UV-straling, kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Dit kan schade aanrichten aan je celstructuren. Vrije radicalen gaan zich dan binden aan gezonde cellen in plaats van ziekteverwekkers (oxidatie). Hierdoor wordt het bindweefsel aangetast, waardoor de huid aan elasticiteit verliest en rimpels en verslapping ontstaan.
  • Enzymen die wondheling stimuleren (mmps)
    Deze enzymen worden ons hele leven geactiveerd bij wondheling, bijvoorbeeld wanneer we ons verbranden of een puistje hebben. Als deze enzymen actief worden, breken ze proteïnen af in ons lichaam, zoals collageen, Hyaluronzuur en elastine. Wanneer we ouder worden, zijn deze enzymen jarenlang actief geweest, waardoor steeds meer collageen en elastine is afgebroken. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en verliest aan stevigheid.
  • Versuikering (ages)
    We consumeren tegenwoordig wel 40% meer geraffineerde suikers dan een aantal decennia geleden. Hoewel je de consumptie van suiker kunt verminderen door het hanteren van een gezonde leefstijl, is het dagelijks gebruik van suiker bijna niet te vermijden. Suiker heeft een sterke invloed op het verouderingsproces, doordat het zich hecht aan ons collageen. Hierdoor raakt ons collageen versuikerd, vervolgens verkleefd het en wordt het afgebroken. Het gevolg is een slappe huid!

Producten die het huidverouderingsproces vertragen zijn:

Aanbevolen behandelingen die het huidverouderingsproces helpen vertragen: